Alkohol – co biegacz powinien o nim wiedzieć?

wpływ na organizm człowieka i na formę biegacza

W Polsce większość dorosłych ludzi regularnie sięga po alkohol, a biegacze nie są tu jakimś wyjątkiem. Warto jednak poznać skutki picia alkoholu w większych lub mniejszych ilościach aby zobaczyć jak wpływa na nasz organizm. Dlatego przeanalizujemy dziś co tak naprawdę powinniśmy wiedzieć o alkoholu, który pijemy w trakcie cyklu treningowego.

Droga alkoholu w naszym organizmie

Alkohole, który pijemy zawierają etanol (alkohol etylowy) w różnych stężeniach. Jest on wchłaniany w 25% w jamie ustnej i górnym odcinku przewodu pokarmowego, a pozostała część w jelicie cienkim. Alkohole o niższej zawartości procentowej etanolu np. niskoalkoholowe piwo są znacznie wolniej wchłaniane niż te o stężeniach 15-30%, wolniej wchłaniają się także alkohole o stężeniu powyżej 50% (z powodu denaturacji komórek śluzówki przewodu pokarmowego). Szybkość wchłaniania zależy także od przyjętego pokarmu (rodzaju, struktury, ilości), „na pusty żołądek” alkohol może być wchłaniany tylko 30 minut, zaś po dużym posiłku nawet 6 godzin.

- REKLAMA -

Etanol z osoczem krwi dostaje się do wątroby, gdzie jest metabolizowany, a w wyniku procesów metabolicznych powstają 2 toksyczne związki – aldehyd octowy i kwas octowy. Najszybciej te metabolity (oraz nierozłożony alkohol) są rozprzestrzeniane do narządów dobrze zaopatrzonych w krew. Kwas octowy gromadzi się głównie w mięśniach szkieletowych i sercu, zaś aldehyd w wątrobie, mózgu i sercu – oba te związki mogą powodować uszkodzenie tych narządów.

Aldehyd octowy – prawie 10-cio krotnie bardziej toksyczny od etanolu. Ma zdolność wiązania się z różnymi białkami takimi jak np. enzymy. Łączy się także z różnymi cząsteczkami przekształcając np. dopaminę w salsolinol (związek powstający przy regularnym spożywaniu alkoholu i mogący mieć wpływ na uzależnienie). Samego etanolu nie uznaje się za związek rakotwórczy jednak powstający z niego aldehyd – reaguje ze składową kwasu DNA 2’-deoksyguanozyną (dG) tworząc kancerogenny związek o niezwykle łatwej do zapamiętania nazwie: alfa-metylo-gamma hydroksy-1 N2-propano-2’-deoksyguanozyne. Jednak aby związek ten wykazywał stężenie zagrażające naszemu zdrowiu musiałoby być go wyjątkowo dużo (u najbardziej pijanych pacjentów – naukowcy nadal nie wykryli odpowiednio dużego stężenia), dlatego większą uwagę należy zwrócić na drugi związek, który powstaje przy połączeniu z dG. Aldehyd krotonowy (produkt reakcji aldehydu octowego z poliamidami obecnymi w komórkach) łącząc się z dG – tworzy rakotwórczy Cr-PdG – to właśnie on jest w głównej mierze odpowiedzialny za nowotwory górnego odcinka przewodu pokarmowego u osób pijących alkohol.

Kwas octowy – produkt metabolizmu alkoholu, który może być przekształcony do koenzymu A i ostatecznie ulega przemianie w dwutlenek węgla i wodę. Kwas powoduje zakwaszenie komórek organizmu, co może mieć kluczową rolę w momencie wysiłku fizycznego.

 

1 KOMENTARZ

Comments are closed.