Aromatyczne przyprawy na jesienne bieganie!

czekolada z chilli

CHILLI

Ostra przyprawa ze sproszkowanych papryczek chilli, dzięki zawartej kapsaicynie – drażni skórę i błonę śluzową przez co doskonale potrafi rozgrzać. Wpływa pozytywnie na układ trawienny oraz układ krążenia.

Kapsaicyna uważana jest za naturalny środek przeciwbólowy i przeciwzapalny, a także za doskonały związek przeciwrakowy.

Przepis ze sproszkowaną papryczką chilli – Gorąca, pikantna czekolada

Najlepsza do tego będzie oczywiście czekolada gorzka o zawartości kakao min. 70%. Dla lubiących słodkości – można zmieszać ją z czekoladą mleczną.

  • 100g czekolady gorzkiej
  • szklanka mleka (lub mleka roślinnego)
  • szczypta cynamonu
  • 1/4 łyżeczki roztartych płatków chilli lub pieprzu cayenne

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, w drugim garnku podgrzać mleko z cynamonem i ogrzane powoli dodawać do czekolady stale mieszając, na koniec dodać chilli i dokładnie wymieszać. Pić ciepłe na rozgrzanie.

Taką czekoladę można też wykonać z gorzkiego kakao (rozpuścić w gorącym mleku) – wtedy będzie mniej gęsta.

Kakao jest doskonałym napojem dla biegaczy gdyż zawiera dużą ilość niezbędnego magnezu oraz antyoksydantów, które niwelują szkodliwe skutki stresu oksydacyjnego po treningu.