Biegaj i NIE chudnij

a nawet przybieraj na wadze

fot.chicagorunnergirl.com

Dużym wyzwaniem dla wielu ludzi jest osiągnięcie optymalnej wagi i dążą oni do tego często poprzez bieganie. Oczywiście w większości przypadków chodzi o zmniejszenie wagi ciała i wysmuklenie sylwetki, problem zbyt niskiej wagi jest taktowany bardzo pobieżnie, bo jak sądzi większość ludzi – bycie chudym to przecież nie problem, a nawet oczywista cecha biegacza. 

Jednak bycie chudym, a bycie wychudzonym to całkiem inna sprawa. Są osoby, które genetycznie są szczupłe i nie mają problemu z nadmiernymi kilogramami, jednak ich waga stale  stoi w miejscu nawet gdy jedzą bardzo dużo. W przypadku sportowców – bardzo intensywne ćwiczenia mogą jeszcze  spowodować u takich osób stan wychudzenia.  Jest to stan patologiczny spowodowany przez niedobór energii, białka i innych składników odżywczych – kiedy to organizm czerpie energię z rozpadu własnych tkanek prowadząc do wychudzenia.

Tak, jest to czasem problem i są wśród nas osoby, które w przeciwieństwie do większości – NIE  chcą chudnąć. Marzą o tym aby nawet trochę przybrać na wadze, jednak kochają bieganie i nie chcą rezygnować z niego by trochę przybrać.

Nic prostszego – powiedzą niektórzy – wystarczy przecież jeść dużo niezdrowego, wysokokalorycznego jedzenia i gotowe! To rzeczywiście byłoby najłatwiejsze, tylko nie tędy droga do zdrowia – postarajmy się zatem znaleźć odpowiedź na pytanie: Jak biegać aby nie chudnąć i robić to zdrowo?

 

Za mało kalorii

Utrzymanie równowagi kalorycznej pomiędzy przyjętymi, a spalonymi kaloriami może być trudne zwłaszcza w przypadku biegaczy długodystansowych. Mimo dużego zapotrzebowania kalorycznego (nawet 5000 kcal/dzień), intensywny trening może hamować apetyt lub zmieniać odczucie głodu tak, że wielu biegaczy nie masz ochoty na jedzenie – i wtedy zapewnienie dostawy tak dużej ilości kalorii może być trudne do wykonania.
Jeśli przyjmiesz za mało kalorii – Twój organizm może zacząć spalać mięśnie i  tracić masę mięśniową, aby zaspokoić swoje potrzeby kaloryczne.

Aby przyjąć odpowiednio dużą ilość kalorii należy jeść 6, a nawet 8 posiłków dziennie. Może się to wydawać bardzo proste – przecież wystarczy jeść dużo i często no i problem znika. Niekoniecznie, gdyż bardzo obfite posiłki mogą nadmiernie obciążyć nasz organizm, co w konsekwencji może spowodować zmniejszenie wydolności fizycznej. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest jedzenie pokarmów wysokokalorycznych, które niekoniecznie są gabarytowo duże. Można spróbować także od stopniowego powiększania każdej porcji posiłku.

 

Wysokokaloryczne potrawy

Najprościej byłoby jeść wysokokaloryczne potrawy takie jak pizza, kebap, ciasta z kremem, pączki i inne desery. Jeśli jednak chcemy jeść wysokokalorycznie i zdrowo warto sięgnąć po inne produkty –  orzechy takie jak migdały, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, fistaszki oraz sporządzone z nich masło orzechowe, nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam – stosuj je jako dodatki do dań lub sałatek, owoce: winogrona, mango, banany, awokado, sery twarogowe, a także tłuste ryby takie jak łosoś. Warto też dodawać do posiłków wysokokaloryczną i zdrową oliwę z oliwek – polewaj nią sałatki lub dodawaj do past kanapkowych np. z twarogu i awokado.
W swojej diecie zwiększ ilość węglowodanów, takich jak np. kasze lub mieszanki granola (pieczone: płatki zbożowe, rodzynki, orzechy, suszone owoce i cukier lub miód).

Jeśli chcesz możesz zastosować dodatkowe źródło kalorii w swojej diecie, które można dostać w aptece czyli tzw. nutridrinki (wysokoenergetyczne płynne preparaty odżywcze) lub wysokoenergetyczne proszki dodawane do pokarmów np. Fantomalt.