FIT przepis tygodnia – bakłażany faszerowane!

Zazwyczaj od moich dań wymagam niewiele: mają być szybkie, zdrowe i smaczne. Czasami zależy mi jeszcze żeby nie wymagały wychodzenia z domu. Składniki potrzebne do wykonania dzisiejszego dania zazwyczaj posiadamy w kuchni. No może za wyjątkiem bakłażanów, jednak są one dostępne w większości większych sklepów. Oczywiście marketowe warzywa nie należą do najlepszych, jednak wydaje mi się, że jeśli zjemy je raz na jakiś czas, to nic złego się nie stanie .

Połączenie bakłażana z kaszą gryczaną daje świetny efekt. Kubki smakowe na pewno docenią dodatek orzechów włoskich i suszonej śliwki.

Czas na przepis:

- REKLAMA -

Składniki:

  • Pół cebuli
  • 2 marchewki
  • 3 bakłażany
  • 8 łyżeczek oleju
  • Papryka czerwona
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Garść suszonej śliwki
  • Garść orzechów włoskich
  • 100 g kaszy gryczanej palonej

Rozgrzewamy piekarnik do 180stopni

Myjemy i kroimy wzdłuż bakłażany. Smarujemy każdy odrobiną soli. Gdy zacznie wychodzić z nich woda wykrajamy z nich środek, aby można było faszerować.

Powstałe 6 połówek smarujemy łyżeczką oleju. (każda połówka to 1 łyżeczka oleju).

Na 2 łyżeczkach oleju podsmażamy cebulę, wykrojony środek bakłażanów, pokrojoną paprykę, przyprawy, startą na tarce marchew i pokrojone suszone śliwki.

Gotujemy kaszę gryczaną.

Mieszamy warzywa z kaszą gryczaną. W razie potrzeby mocniej doprawiamy.

Faszerujemy bakłażany.

Zapiekamy przez 35min.

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy orzechami włoskimi. Nie robimy tego przed włożeniem do piekarnika, ponieważ orzechy poddawane obróbce termicznej tracą swoje cenne właściwości, a zdrowe tłuszcze przekształcają się w niebezpieczne tłuszcze trans.

Smacznego!