FIT przepis tygodnia – faszerowane bataty

Jeszcze jakiś czas temu pojęcie bataty było dla większości z nas czymś obcym.Słodkie ziemniaki? Brzmi dość abstrakcyjnie. Jednak w obecnych czasach myślę, że każdy choć raz spotkał się z nimi. Nazwę swoją zyskały nie bez powodu. W smaku są słodkie.

Bataty są bogactwem beta-karotenu, który jest ważnym przeciwutleniaczem. Dodatkowo mają mnóstwo witamin: C, B, a także beta karoten. Co ciekawe – gdy ugotujemy je, wodę możemy wykorzystać do kąpieli w celu złagodzenia bólu stawów (mają właściwości przeciwzapalne). Oczywiście, podobnie jak ziemniaki, zawierają tak ważny dla biegaczy potas.

Polecam wszystkim.

- REKLAMA -

Dzisiejsza propozycja jest świetnym posiłkiem potreningowym. Uzupełnia mikro i makroelementy, węglowodany. Natomiast soczewica i masło orzechowe zawierają białko i aminokwasy, w tym BCAA.

Czas więc na przepis:

Składniki:

3 bataty

Woreczek ryżu

100 g soczewicy

3 łyżki masła orzechowego

1 łyżka imbiru

Sól, pieprz do smaku

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni

Kroimy wzdłuż bataty, dokładnie szorujemy skórkę

Pieczemy 40min

Gotujemy ryż i soczewicę według instrukcji na opakowaniu

Wydrążamy środek batatów (po upieczeniu)

Mieszamy środek batatów z ryżem, soczewicą i masłem orzechowym, doprawiamy i faszerujemy.

Smacznego !