FIT przepis tygodnia – mielone??? Nie, to ich zdrowy i pyszny zamiennik!

Doszłam ostatnio do pewnych wniosków. Niby biegam te swoje ultramaratony, trenuję, a jestem tak leniwa! Jak to możliwe? Próbuję się usprawiedliwiać, że to na pewno zmęczenie po treningu, a nie lenistwo. I tego się będę trzymać!

Przepisy jak dzisiejszy powstają, gdy wiem, że muszę zrobić obiad na drugi dzień, a kompletnie nie mam ochoty ruszyć się do sklepu.

Nie wiedziałam jak nazwać dzisiejszą potrawę, ponieważ wizualnie najlepszą nazwą byłaby „roślinne kotlety”, jednak wiem, że wielu ludzi irytuje jak nazywa się w ten sposób coś, co nie zawiera mięsa.

- REKLAMA -

Po co więc robić takie danie przez kogoś, kto spożywa mięso? Ha! Choćby dla urozmaicenia!

Poza tym jest to świetne uzupełnienie białka i węglowodanów po treningu. Dodatek przyprawy curry sprawia, że zapach roznosi się po całym mieszkaniu. I co najważniejsze? Wykonanie jest szybkie i banalnie łatwe. Są bardzo zdrowe, sycące. Poza białkiem zawierają mnóstwo makro i mikroelementów, w tym tak ważny dla biegaczy potas.

Zachęcam do próbowania! Warto otwierać się na nowe smaki.

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy gotowanej bądź cała puszka

  • 1 szklanka płatków owsianych

  • 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki wody

  • 1 łyżka przyprawy curry

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżka musztardy

  • Pół cebuli

  • 2 łyżki wody

Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę.

Jeśli wykorzystujemy ciecierzycę z puszki, należy ją odsączyć i wypłukać z zalewy. Łączymy ze sobą płatki, cieciorkę, przyprawy.

W naczyniu mieszamy siemię lniane z 3 łyżkami wody, mieszamy i dodajemy do masy.

Wszystko razem (bez cebulki) blendujemy i formujemy kulki. Spłaszczamy. Najwygodniej jest nawilżać dłonie wodą, wtedy masa nie będzie się kleić do rąk. Opcjonalnie można obtoczyć kotlety w bułce tartej.

Smażymy z każdej strony po 2 minuty.

Smacznego! :)

Dla dbających o linię:

Produkt

Waga

B

T

W

Błonnik

Kalorie

Len mielony złoty odtłuszczony

6

1,9

1,1

0,2

1,9

22

Olej Kujawski 3 ziarna

16

0,0

16,0

0,0

0,0

144

Płatki owsiane górskie

110

13,1

7,9

76,2

7,6

403

Cieciorka konserwowa

85

5,4

2,7

15,6

6,5

108

Cieciorka konserwowa

170

10,7

5,4

31,1

13,1

216

Razem

387

31,1

33,1

123,1

29,1

893

Z przepisu wychodzi 8 kotletów, więc każdy ma ok. 112 kalorii

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułH2O Półmaraton we Wrocławiu – zapisz się!
Następny artykułCzy bieganie poprawia odporność?
Biegaczka górska zakochana po uszy w Tatrach, miłośniczka zdrowej kuchni, rysuje piękne portrety i zaraża innych pozytywną energią. Na Biegologii Magda dzielić się będzie z Wam swoimi fit-przepisami na zdrowe dania, przekąski, a nawet słodkości.