FIT przepis tygodnia – PIERNIK POMIDOROWY

Wiadomo nie od dziś, że biegacze lubią ciastki. Jednak nie samymi ciastkami żyje biegacz, dlatego po ubiegłotygodniowym bounty, dzisiaj planowałam przedstawić Wam coś wytrawnego.

Niestety (albo stety) mamy dzisiaj Dzień Kobiet, więc jest to świetna okazja do małego deseru. Mam nadzieję, że nikt z Panów nie zapomniał. Wszyscy, którzy pamiętali, bądź ci, którym teraz przypomniałam, odkupią się przygotowując Paniom tą pyszność w weekend. Wiadomo, że można pójść do sklepu i kupić bombonierkę, ale takie własnoręcznie robione cieszy bardziej. Doceniamy wtedy dobre chęci i pracę tej osoby. Jeśli już trochę przekonałam Was do tego, że warto obdarować Panie własnoręcznym wypiekiem, dodam, że ten deser to bogactwo cennych składników, w tym potasu, który jest tak ważny w diecie biegacza. Jego niedobory przyczyniają się do problemów z sercem.

Zdrowy deser? Niemożliwe? A jednak!

Na pewno trochę sceptycznie podchodzicie do składników, jednak gwarantuję Wam, że nikt nie rozpozna, iż jest to ciasto z …. pomidorów! Odkąd poczęstowałam mamę tym ciastem, piecze je na każdą okazję. Jest hitem każdej uroczystości. Nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie smakowało (a testowało wielu). Dodatkowo korzenne przyprawy rozchodzące się po całym mieszkaniu podczas pieczenia… Rewelacja!. Na samym końcu dodam, że doceni je także każda z Pań, która dba o dietę. Jest niskokaloryczne! Czas więc przejść do konkretów!

Składniki:

  • szklanka pomidorów z puszki (obranych)
  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
  • Słodzidło wedle uznania, ok. Pół szklanki
  • łyżka kakao
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta goździków mielonych
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • suszona śliwka, orzechy włoskie (opcjonalnie)
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
  2. Mieszamy suche składniki- mąkę, przyprawy, kakao (bez sody).
  3. Blendujemy pomidory, banan, cukier, olej. Wlewamy ocet jabłkowy i sodę. Powinna się pojawić piana. Reakcja chemiczna, która zachodzi dba o to, aby piernik był puszysty.
  4. Wszystko razem łączymy, chwilę mieszamy, dosypujemy śliwki i orzechy.
  5. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 min.

Jest to ciasto proste i ekspresowe. Wychodzi za każdym razem!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDodatkowe zapisy na Beskidzką 160 na Raty! Tylko do jutra!
Następny artykułSzybka trasa Orlen Warsaw Marathon 2017!
Biegaczka górska zakochana po uszy w Tatrach, miłośniczka zdrowej kuchni, rysuje piękne portrety i zaraża innych pozytywną energią. Na Biegologii Magda dzielić się będzie z Wam swoimi fit-przepisami na zdrowe dania, przekąski, a nawet słodkości.