FIT przepis tygodnia – zdrowsza wersja Bounty!

Nie znam w swoim otoczeniu osoby, która nie lubiłaby Bounty. Znam jednak takich, którzy uzależnieni są od smaku tego kokosowego batonika. Wszystkim miłośnikom polecam wykonanie własnych batonów. Smak jest bardzo zbliżony, a skład dużo lepszy (czyt. zdrowszy). Wykonanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu.

Mąka kokosowa świetnie się nadaje do deserów, a przy tym zawiera potas i magnez, tak ważne w diecie biegacza. Nadaje się również dla osób dbających o sylwetkę – ma obniżoną ilość węglowodanów i dużo białka. A tak się robi tę pyszną przekąskę:

Składniki:

- REKLAMA -

100 g orzechów nerkowca

50 g wiórków kokosowych

mała puszka mleczka kokosowego

łyżka oleju kokosowego, najlepiej nierafinowany (zdrowszy i wzbogaci kokosowy smak)

30 g mąki kokosowej

tabliczka czekolady

słodzidło wedle uznania

Wykonanie:

  1. Zalewamy nerkowce wrzątkiem na ok. godzinę
  2. Blendujemy nerkowce, wiórki, mąkę, słodzidło, mleczko i olej kokosowy
  3. Kształtujemy kulki, bądź batoniki.
  4. Roztapiamy czekoladę z kąpieli wodnej, polewamy z jednej strony, wkładamy na 10min do zamrażarki, po wyjęciu polewamy z drugiej strony. 

Smacznego!