Znamy już zwycięzcę, a raczej zwyciężczyni naszego konkursu kulinarnego!

Wysłałaliście ponad 100 tak pysznych przepisów, że chcieliśmy spróbować wszystkich! Wybraliśmy jednak finałową trójkę, w której znalazły się: kasza jaglana po meksykańsku, łosoś zapiekany z makaronem, szpinakiem i mozarellą oraz omlet z kiwi. Po spróbowaniu wszystkich 3 dań zdecydowaliśmy zgodnie, że najsmaczniejszy i najlepszy do zjedzenia po treningu jest łosoś czyli danie autorstwa Agnieszki Falborskiej!

Oto jej zwycięski przepis: 

(przepis na około 2-3 porcje, małe naczynie żaroodporne)
Składniki: 

200-300g filetu z łososia

100g makaronu typu świderki (w mojej wersji orkiszowy pełnoziarnisty)

250-300g szpinaku (u mnie najczęściej mrożony)

80g serka topionego bez dodatków

opcjonalnie: mozarella

sól, pieprz, czosnek/cebula
olej z pestek winogron
Przygotowanie:

Filet z łososia oczyszczamy, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, kroimy na drobne kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Będziemy zapiekali go przez ok. 10 min w temperaturze 180-200C. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojony czosnek lub cebulę. Następnie dodajemy szpinak i czekamy aż puści. Kiedy w większej ilości woda odparuje, dodajemy pokrojony wcześniej na małe kostki serek topiony. Dobrze jest go wyjąć wcześniej z lodówki aby nabrał temperatury pokojowej. Kiedy wszystko się już rozpuści i połączy wedle smaku możemy doprawić solą i pieprzem – wcześniej nie ma to sensu gdyż serek też jest nośnikiem sporej ilości słoności :) Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, aby był półtwardy – w czasie zapiekania nabierze jeszcze miękkości.

Makaron wykładamy na zapieczonego łososia, na to kładziemy szpinak z serkiem. Zapiekamy ok. 20-25 minut, 5min przed końcem można dodać również startą/pokrojono drobno mozarellę. Jak ktoś nie musi przesadnie liczyć kalorii to dlaczego nie ;)

Agnieszko – gratulujemy i prosimy o kontakt z naszą redakcją na maila: aleksandra.peisert@wp.pl
Książka kucharska dla aktywnych jest Twoja :)

 

Komentarze Facebook