Minerały, które wpływają na wydajność biegacza

 

W poniższej tabeli przedstawiamy dodatkowe minerały bez teoretycznej wartości ergogenicznej dla biegaczy, jednak ważne ze względu na funkcje jakie pełnią w naszym organizmie. Warto więc zadbać o ich obecność w naszej diecie, aby nie skupiać się tylko na tym co korzystne dla polepszenia wydajności biegowej, ale także na tym co korzystne dla naszego pozabiegowego funkcjonowania.

Minerał RDA (wg UE) Działanie dla organizmu człowieka Źródło minerału – produkty
Chlor 800 mg Wraz z sodem wpływa na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej i utrzymanie ciśnienia osmotycznego, służy do wytwarzania kwasu solnego w żołądku, w postaci chlorku potasu i chlorku sodu – wpływa na prawidłowe funkcjonowanie serca. W produktach – głównie w postaci chlorku sodu. Główne źródło – sól kuchenna.
Miedź 1 mg Niezbędna do uruchamiania rezerw żelaza do syntezy hemoglobiny. Konieczna do wytwarzanie tkanki kostnej i łącznej. Wątroba, zielone warzywa liściaste, pełne ziarna zbóż, niektóre ryby, krab, ostrygi, orzechy, migdały, nasiona strączkowe.
Mangan 2 mg Składnik wielu enzymów biorących udział w syntezie białek, kwasów nukleinowych, kwasów tłuszczowych, bierze udział w przemianach cholesterolu.Ważny w funkcjach rozrodczych oraz dla układu nerwowego. Suche nasiona roślin strączkowych, otręby pszenne, ryżowe, chleb razowy, herbata, warzywa liściaste, kapusta, orzechy.
Molibden 50 μg Gromadzi się w zębach zapobiegając próchnicy. Warzywa strączkowe, pozostałe warzywa, podroby.
Fluor 3,5 mg Niezbędny do budowy zębów i kości – zwiększa ich twardość. Woda pitna, ryby morskie, herbata, w śladowych ilościach – w mleku i warzywach.
Jod 150 μg Składnik hormonów tarczycy. Konieczny do prawidłowego wzrostu i osiągnięcia dojrzałości płciowej. Reguluje m.in. przemiany energetyczne. Jodowana sól kuchenna, ryby morskie, warzywa pochodzące z gleb bogatych w jod, kapusta, szpinak, szparagi, jarmuż, cebula, rzepa, pomidory.

 

 

Źródła:

Kreider i in., Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2010

Rozporządzenie (UE) 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności

Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. 2007

 

Czytaj więcej o wskazówkach żywieniowych dla biegaczy:

Ile kalorii powinien przyjmować biegacz?

Węglowodany – główne źródło energii w diecie biegacza

Białko – budulec mięśni biegacza. Jakie wybrać w diecie?

Tłuszcz w diecie biegacza – nie rezygnuj, wybierz dobry

Jak biegacz powinien się nawadniać?

O jakich porach biegacz powinien jeść posiłki?

Witaminy – pomoc w biegowym odżywianiu

 

2 KOMENTARZE

Comments are closed.