Podstawy naszego biegowego jadłospisu.

Podstawy naszego biegowego jadłospisu | fot. www.brianmac.co.uk
Podstawy naszego biegowego jadłospisu | fot. www.brianmac.co.uk

Wg Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób ludzkie zdrowie zależy:

– w 54 % od stylu życia, stanu psychologicznego, zachowania ludzi, w tym od modelu odżywiania,

– w 21 % od warunków środowiskowych, które z kolei wpływają na jakość żywności

– w 16 % od potencjału genetycznego

– w 10 % od działalności służby zdrowia.

Czyż bieganie nie jest właśnie tym co robimy dla naszego zdrowia? Czyż nie jest tym stylem życia, który obraliśmy by lepiej funkcjonować? Niektórzy z prawdziwej miłości, inni z pasji,  jeszcze inni trochę się zmuszając, by zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To żadna nowość, że bieganie pozytywnie wpływa na nasze zdrowie!

A jeśli tak, to czy wpływa też na nie, nasza dieta? Oczywiście, tylko dlaczego tak często zapominamy o tym prowadząc zdrowe biegowe życie, a nie zważając na to co jemy?

Jeśli w naszym jadłospisie znajdzie się szeroka gama produktów, tym większa szansa, że dostarczymy organizmowi wszystkich potrzebnych składników i że unikniemy niedoborów.

Przykładowo, produkty możemy podzielić na kilka głównych grup:

– Chleb, zboża i ziemniaki
– Owoce i warzywa
– Mleko i produkty mleczne
– Mięso, ryby i produkty podobne
– Żywność bogata w tłuszcz i w cukier.

Podstawową zasadą jest aby swój jadłospis opierać na produktach z pierwszych 4 grup, a grupę 5, która nie jest niezbędna do zdrowego odżywiania, traktować jedynie jako dodatek.

Chleb, zboża, ziemniaki

Co zawiera się w tej grupie

Chleb, produkty zbożowe takie jak płatki śniadaniowe, makaron, ryż, owies, kukurydza, proso i mąka kukurydziana, ziemniaki. Fasola i rośliny strączkowe mogą być uznawane jako część tej grupy.

Wartość odżywcza

Węglowodany (skrobia), błonnik, trochę wapnia i żelaza, witaminy z grupy B

ILE JEŚĆ?

Dużo

Spróbuj jeść

Wersje razowe, pełnoziarniste, brązowy ryż lub produkty z dużą ilością błonnika.

Raczej zrezygnuj

Staraj się unikać:  produktów smażonych (np. frytki, chipsy),

Dodawania zbyt dużej ilości tłuszczu (np. duża ilość masła lub margaryny na chleb),

Dodawanie dużej ilości sosów (np. śmietanowe lub serowe sosy na makaron)