Wg Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób ludzkie zdrowie zależy:
– w 54 % od stylu życia, stanu psychologicznego, zachowania ludzi, w tym od modelu odżywiania,
– w 21 % od warunków środowiskowych, które z kolei wpływają na jakość żywności
– w 16 % od potencjału genetycznego
– w 10 % od działalności służby zdrowia.
Czyż bieganie nie jest właśnie tym co robimy dla naszego zdrowia? Czyż nie jest tym stylem życia, który obraliśmy by lepiej funkcjonować? Niektórzy z prawdziwej miłości, inni z pasji, jeszcze inni trochę się zmuszając, by zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To żadna nowość, że bieganie pozytywnie wpływa na nasze zdrowie!
A jeśli tak, to czy wpływa też na nie, nasza dieta? Oczywiście, tylko dlaczego tak często zapominamy o tym prowadząc zdrowe biegowe życie, a nie zważając na to co jemy? Dowiedzmy się więc co biegacz powinien jeść!
Jeśli w naszym jadłospisie znajdzie się szeroka gama produktów, tym większa szansa, że dostarczymy organizmowi wszystkich potrzebnych składników i że unikniemy niedoborów.
Przykładowo, produkty możemy podzielić na kilka głównych grup:
– Chleb, zboża i ziemniaki
– Owoce i warzywa
– Mleko i produkty mleczne
– Mięso, ryby i produkty podobne
– Żywność bogata w tłuszcz i w cukier.
Podstawową zasadą jest aby swój jadłospis opierać na produktach z pierwszych 4 grup, a grupę 5, która nie jest niezbędna do zdrowego odżywiania, traktować jedynie jako dodatek.
1. Chleb, zboża, ziemniaki
Co zawiera się w tej grupie | Chleb, produkty zbożowe takie jak płatki śniadaniowe, makaron, ryż, owies, kukurydza, proso i mąka kukurydziana, ziemniaki. Fasola i rośliny strączkowe mogą być uznawane jako część tej grupy. |
Wartość odżywcza | Węglowodany (skrobia), błonnik, trochę wapnia i żelaza, witaminy z grupy B |
ILE JEŚĆ? | Dużo |
Spróbuj jeść | Wersje razowe, pełnoziarniste, brązowy ryż lub produkty z dużą ilością błonnika. |
Raczej zrezygnuj | Staraj się unikać: produktów smażonych (np. frytki, chipsy), Dodawania zbyt dużej ilości tłuszczu (np. duża ilość masła lub margaryny na chleb), Dodawanie dużej ilości sosów (np. śmietanowe lub serowe sosy na makaron) |