Zazwyczaj od moich dań wymagam niewiele: mają być szybkie, zdrowe i smaczne. Czasami zależy mi jeszcze żeby nie wymagały wychodzenia z domu. Składniki potrzebne do wykonania dzisiejszego dania zazwyczaj posiadamy w kuchni. No może za wyjątkiem bakłażanów, jednak są one dostępne w większości większych sklepów. Oczywiście marketowe warzywa nie należą do najlepszych, jednak wydaje mi się, że jeśli zjemy je raz na jakiś czas, to nic złego się nie stanie .
Połączenie bakłażana z kaszą gryczaną daje świetny efekt. Kubki smakowe na pewno docenią dodatek orzechów włoskich i suszonej śliwki.
Bakłażany faszerowane – przepis
Składniki:
- Pół cebuli
- 2 marchewki
- 3 bakłażany
- 8 łyżeczek oleju
- Papryka czerwona
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego mielonego imbiru
- 1 łyżeczka pieprzu
- Garść suszonej śliwki
- Garść orzechów włoskich
- 100 g kaszy gryczanej palonej
Rozgrzewamy piekarnik do 180stopni
Myjemy i kroimy wzdłuż bakłażany. Smarujemy każdy odrobiną soli. Gdy zacznie wychodzić z nich woda wykrajamy z nich środek, aby można było faszerować.
Powstałe 6 połówek smarujemy łyżeczką oleju. (każda połówka to 1 łyżeczka oleju).
Na 2 łyżeczkach oleju podsmażamy cebulę, wykrojony środek bakłażanów, pokrojoną paprykę, przyprawy, startą na tarce marchew i pokrojone suszone śliwki.
Gotujemy kaszę gryczaną.
Mieszamy warzywa z kaszą gryczaną. W razie potrzeby mocniej doprawiamy.
Faszerujemy bakłażany.
Zapiekamy przez 35min.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy orzechami włoskimi. Nie robimy tego przed włożeniem do piekarnika, ponieważ orzechy poddawane obróbce termicznej tracą swoje cenne właściwości, a zdrowe tłuszcze przekształcają się w niebezpieczne tłuszcze trans.
Smacznego!