Jeszcze jakiś czas temu pojęcie bataty było dla większości z nas czymś obcym.Słodkie ziemniaki? Brzmi dość abstrakcyjnie. Jednak w obecnych czasach myślę, że każdy choć raz spotkał się z nimi. Nazwę swoją zyskały nie bez powodu. W smaku są słodkie.
Bataty są bogactwem beta-karotenu, który jest ważnym przeciwutleniaczem. Dodatkowo mają mnóstwo witamin: C, B, a także beta karoten. Co ciekawe – gdy ugotujemy je, wodę możemy wykorzystać do kąpieli w celu złagodzenia bólu stawów (mają właściwości przeciwzapalne). Oczywiście, podobnie jak ziemniaki, zawierają tak ważny dla biegaczy potas.
Polecam wszystkim.
Dzisiejsza propozycja jest świetnym posiłkiem potreningowym. Uzupełnia mikro i makroelementy, węglowodany. Natomiast soczewica i masło orzechowe zawierają białko i aminokwasy, w tym BCAA.
Faszerowane bataty – przepis
Składniki:
3 bataty
Woreczek ryżu
100 g soczewicy
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżka imbiru
Sól, pieprz do smaku
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
Kroimy wzdłuż bataty, dokładnie szorujemy skórkę
Pieczemy 40min
Gotujemy ryż i soczewicę według instrukcji na opakowaniu
Wydrążamy środek batatów (po upieczeniu)
Mieszamy środek batatów z ryżem, soczewicą i masłem orzechowym, doprawiamy i faszerujemy.
Smacznego !