Nie znam w swoim otoczeniu osoby, która nie lubiłaby Bounty. Znam jednak takich, którzy uzależnieni są od smaku tego kokosowego batonika. Wszystkim miłośnikom polecam wykonanie własnych batonów. Smak jest bardzo zbliżony, a skład dużo lepszy (czyt. zdrowszy). Wykonanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu.
Mąka kokosowa świetnie się nadaje do deserów, a przy tym zawiera potas i magnez, tak ważne w diecie biegacza. Nadaje się również dla osób dbających o sylwetkę – ma obniżoną ilość węglowodanów i dużo białka. A tak się robi tę pyszną przekąskę.
Fit bounty – przepis
Składniki:
100 g orzechów nerkowca
50 g wiórków kokosowych
mała puszka mleczka kokosowego
łyżka oleju kokosowego, najlepiej nierafinowany (zdrowszy i wzbogaci kokosowy smak)
30 g mąki kokosowej
tabliczka czekolady
słodzidło wedle uznania
Wykonanie:
- Zalewamy nerkowce wrzątkiem na ok. godzinę
- Blendujemy nerkowce, wiórki, mąkę, słodzidło, mleczko i olej kokosowy
- Kształtujemy kulki, bądź batoniki.
- Roztapiamy czekoladę z kąpieli wodnej, polewamy z jednej strony, wkładamy na 10min do zamrażarki, po wyjęciu polewamy z drugiej strony.
Smacznego!